هوالشفا
این صفحه جهت اطلاع رسانی در مورد بیماری سرطان است که توسط مجله اینترنتی حنانه(حامی بیماران سرطانی) راه اندازی شده است.
جهت ورود به سایت محک و نحوه کمک روی تصویر کلیک کنید.
شناخت انواع سرطان
کارسینوم : شامل سرطانهایی میشود که از سلولهایی که سازنده پوست هستند (مثل سرطان پوست) و یا لایه داخلی اعضا رامیپوشاند (مثل سرطان ریه) و یا سازنده غدد هستند (مثل سرطان سینه) منشا میگیرد.
سارکوم : این دسته سرطانهایی هستند که از بافت همبند مثل غضروف،استخوان و ماهیچه منشاء میگیرند. از این رو سرطان استخوان یا سرطان ماهیچه را در هر نقطه از بدن سارکوم میگویند.
لوسمی و لنفومها : شامل سرطانهایی است که از سلولهای تشکیل دهنده خون و سلولهای ایمنی منشاء میگیرند.
وقتی سلول " جهش یافته " تقسیم میشود و به 2 سلول جدید " جهش یافته " تبدیل میگردد و این فرآیند به همین ترتیب ادامه مییابد تا همان یک سلول به تودهای از سلولها که تومور نامیده میشود، تبدیل میگردد. بافتهای بدن به دنبال آسیب یا خسارت دیدن در اثر فرسودگی طبیعی سلولها بطور دائم ترمیم و با سلولهای جدید جایگزین میگردند. بنابراین بطور کلی، رشد و ترمیم بسته به نیازمندی های بدن بطور دائم روی میدهند. اندامهای خاصی میتوانند از نظر اندازه بزرگ شوند)هیپرترومی ( یا تعداد سلولهایشان را افزایش دهند.
اقداماتی دیگردر تشخیص سرطان خون
- بررسی کروموزومی (cytogenic analysis): از دیگر اقدامات تشخیص ژنتیکی درتشخیص انواع لوسمی است.
- عکسبرداری از قفسه سینه با تابش اشعه X - تشخیص طیف پراکندگی یاخته های مهاجم و غده های لنفاوی متورم در ناحیه قفسه سینه است.
- سی تی اسکن (Computerised tomography scan):در این روش دستگاه سی تی اسکن با گرفتن تعدادی عکس توسط اشعه ایکس، تصویری سه بعدی از بدن را نشان می دهد و از این طریق پراکندگی سرطان به بخش های دیگر بدن مشخص می شود. *برای این کار از ترکیبات حاجب X استفاده میکنند ترکیباتی که جنبه درمانی نداشته وتنها جنبه تشخیص دارند این مواد باید پرتو X را بیشتر ازترکیبات بدن جذب کنند ونباید جذب بدن شوند زیرا اثرات سمی دارند وبایستی خیلی سریع وبدون هیچ تغییری از بدن دفع شوند.ترکیبات ید دار برای این هدف مناسب اند برخی ازاین ترکیبات(3-امینو2و4و6-تری یدوبنزوئیک اسید) است.
- پرتونگاری با استفاده از تشدید میدان مغناطیسی (MRI Scan) :این آزمایش مشابه سی تی اسکن است با این تفاوت که به جای تابش اشعه X از مغناطیس جهت عکسبرداری از اعضای بدن استفاده می شود. در این آزمایش بیمار به مدت ۳۰ دقیقه به طور ساکن درون اتاقک این دستگاه می ماند و تصاویر مقطعی از بدن او تهیه می شود.
- سونوگرافی (Ultrasound) در این شیوه از امواج صوتی جهت بررسی ساختار اندامها استفاده می شود.
- معاینات بالینی: بررسی وضعیت غدد لنفاوی، طحال، کبد و دیگر اعضای بدن است.
سرطان پستان
سرطان پستان پستان مجموعه ای از غدد شیری Lobules، کانالهای هدایت کننده شیر Ducts به سر پستان و مقدار زیادی چربی است. سرطان پستان بیماری ای است که در آن سلولهای بدخیم از بافت پستان منشاء می گیرند به طور نامنظم و فزاینده ای تکثیر می یابند و بدون اینکه موجب عکس العمل تدافعی و تهاجمی در سیستم ایمنی بدن شوند، به طریقی از سیستم ایمنی و دفاعی بدن عبور می کنند.
با توجه به ساختار غده پستان عمده ترین انواع این بیماری به دو دسته تقسیم میشوند:
کارسنوم لوبول Lobular Carcinoma و کارسنوم مجرایی Ductal Carcinoma.
علائم هشدار دهنده سرطان پستان
- تورم و وجود توده سخت و غیرحساس با حدود نامشخص در پستان.
- تغییرات نوک پستان شامل خشکی و اگزمای سر پستان که تداوم پیدا کرده و بهبود نیابد
- فرورفتگی نوک پستان
- انحراف و تغییر در سر پستان
- ترشحات سر پستان بویژه ترشحات خونی
- تغییرات در شکل و انحنای طبیعی و تقارن پستان - تورم گره های لنفاوی زیر بغل
- سابقه قبلی سرطان در یک پستان
سرطان زایی پستان سرطان پستان شایع ترین نوع سرطان در میان زنان است. اما سرطان پستان تنها مختص زنان نبوده بلکه مردان نیز در خطر ابتلا به آن هستند. تحقیقات آماری و بالینی روند بدخیمی بیماری سرطان پستان را به عوامل زیر مرتبط می دانند:
- عوامل ژنتیکی: سابقه ارثی سرطان عامل مهمی در ابتلا به سرطان پستان است. وجود سابقه سرطان پستان بین اعضای نزدیک خانواده از جمله مادر، خواهر، دختر، پدر و برادر احتمال ابتلا به سرطان پستان را افزایش میدهد. جلوگیری از سرطان پستان به طریق عمل جراحی (ماستکتومی) و برداشتن و تخلیه دو پستان اقدامی پیشگیرانه جدی برای زمانی که بروز سرطان پستان در شخص بیش از %۵۰ باشد توصیه می شود. اما از آنجا که نمیتوان بافت پستان را به طور صددرصد برداشت احتمال عود سرطان در شخص هنوز باقی است.
- سن: سرطان پستان رابطه مستقیم با افزایش سن دارد. سرطان پستان در سنین بلوغ و زیر ۲۰ سال بسیار نادر و در سنین ۴۰ تا ۵۵ سالگی احتمال ابتلا به آن روندی یکنواخت دارد. زنان بالای ۵۵ سال بیشتر در معرض خطر ابتلاء به سرطان پستان هستند و باید بیشتر متوجه علائم هشدار دهنده این بیماری باشند.(به علت تغییرات هورمونی)
- تغذیه و شیوه زندگی: رژیم غذایی دارای اثرات بالقوه ای در پیشگیری و یا پیشتازی ایجاد سرطان پستان به شمار می رود. مطالعات و تحقیقات علمی ثابت کرده اند که استفاده از سبزیجات تازه و فعالیت جسمانی عامل محافظتی در مقابل سرطان پستان تلقی می شوند در حالی که مقادیر زیاد چربی حیوانی، مصرف زیاد الکل و دخانیات عامل مستعد کننده و پیشتاز در ایجاد سرطان پستان شناخته شده است.
- مواد شیمیایی: تماس با مواد شیمیایی سرطانزا در محیط مانند پرتونگارها و رادیوم از عوامل موثر در ابتلا به سرطان پستان است.
- عوامل هورمونی: افزایش میزان ترشح هورمونهای استروئیدی مانند استروژن در خون اغلب موجب تسریع روند بدخیمی سرطان پستان می شود. از دیگر عوامل موثر در ابتلا به سرطان پستان می توان به این موارد اشاره کرد: - اولین زایمان در سنین بالای ۳۰ سال
و بلوغ زودرس - یائستگی دیررس - تشعشع زیاد اشعه به قفسه سینه - ابتلا به برخی از بیماریهای خوشخیم پستان وچاقی مفرط از دیگر عوامل هستند.
الگوهای درمانی
الگوهای غربالگری سرطان پستان کشف و معالجه سرطان پستان در مراحل اولیه احتمال بهبودی و درمان بیمار را افزایش میدهد. هدف از الگوهای تشخیص کشف سلولهای سرطانی در مرحلهای است که هنوز گسترش نیافته اند و متاستاز در آنها صورت نگرفته است. از این رو، برای تشخیص و کشف توده سرطانی در مراحل اولیه نیاز به اجرای الگوهای غربالگری است که عبارتند از :
1- خودآزمایی: فراگیری چگونگی معاینه مرتب و منظم پستانها توسط خود شخص بهترین روش برای آگاهی و کشف هرگونه تغییر در پستان است. مناسبترین زمان خودآزمایی ۵ تا ۶ روز بعد از پایان عادت ماهانه برای زنان در سنین باروری است. زنانی که یائسه شده اند، باید یک روز معین در هر ماه را برای این معاینه انتخاب کنند.
2- معاینه توسط پزشک: معاینات بدنی توسط پزشک شامل بررسی صدای قلب و ریه، غده های لنفاوی در ناحیه گردن و زیر بغل، معاینه پستان و شکم است.
3– ماموگرافی: یا عکسبرداری با اشعه ایکس از پستانها که معمولا در زنان بالای ۴۰ سال تجویز میشود. ماموگرافی احتمال پی بردن به وجود سرطان را بالا می برد. در این روش برای تشخیص محل توده در پستان با تاباندن اشعه x از بالا به پایین یک نما و با تاباندن اشعه از یک پهلو به پهلوی دیگر دومین نما حاصل می شود. بررسی ماموگرام (تصویر حاصل از ماموگرافی) اطلاعات نسبتاً دقیقی در مورد اندازه توده و قطر و نواحی منظم و غیر منظم توده را به دست می دهد.
4- سونوگرافی: در زنان زیر ۴۰ سال به علت ساختار پستانها، سونوگرافی روش بررسی دقیق تری است. در این شیوه از امواج صوتی جهت بررسی ساختار توده در پستان استفاده می شود.
5- ام آر ای (MRI)
6-اسکن استخوان Bone Scan: تصویربرداری از استخوان به وسیله یک ماده رادیواکتیو روشی بسیار ارزشمند است که در تشخیص انتشار سرطان به استخوان، موثر بودن درمان سرطان و روند التیامی نواحی درگیر در استخوان به کار می رود.
7 - نمونه برداری یا بیوپسی (biopsy): یکی دیگر از الگوهای مهم تشخیص است که اطلاعات دقیقتری را از وضعیت خوشخیم و یا بدخیم بودن توده به دست می دهد.
روشهای متفاوت بیوپسی عبارتند از:
- نمونهبرداری با سوزن (needle aspiration): در این روش توده را بین دو انگشت نگهداشته و با یک سوزن ظریف مقداری از بافت با سرنگ کشیده شده و تحت بررسی پاتولوژی قرار می گیرد.
- نمونهبرداری هستهای (Cone biopsy): در این نوع نمونه برداری، بافت تحت بیهوشی موضعی قرار می گیرد و بخشی از پوست را برش داده شده و با یک سوزن ضخیم قسمتی از بافت برداشته شده و مورد بررسی پاتولوژی قرار می گیرد.
- نمونهبرداری باز (جراحی): در این روش، بیهوشی عمومی لازم است. جراحی می تواند به دو روش انجام گیرد:
۱- برداشتن تمامی توده و مقداری از بافت پیرامون آن.
۲- نمونهبرداری برشی: در این روش به علت بزرگی توده و چسبیده بودن آن به پوست یا قفسه سینه قسمتی از توده برداشته شده و مورد مطالعات پاتولژی قرار می گیرد.
۸- آزمایش خون:
تومورهای سرطانی آنتی ژنهای مشخصی را تولید می کنند که ممکن است از طریق آزمایش خون کشف شوند. تشخیص سرطان پستان با اندازه گیری آنتی ژن کارسینو امبریونیک (CEA Carcinoembryonic Antigen) از آزمایش های غربالگر این بیماری است. افزایش میزان این آنتی ژن مبین نشانه های سرطان پستان است و کاهش میزان این آنتی ژن در حین درمان نشانه مهار کردن رشد سرطانی سلول و بهبودی بیمار است.
شایع ترین سرطان ها در زنان را بشناسید
**************************************************
فایل تحقیق فناوری نانو در درمان سرطان
تحقیق درک زوجین از عملکرد خانواده هنگام وقوع سرطان در یکی از آنها
**********************************************************
سایت موسسه تحقیقات درمان و آموزش سرطان
مرکز تخصصی رادیوتراپی انکولوژی امام رضا(انجمن خیریه)